ویزا چیست؟| اطلاعات جامع انواع ویزا
" توضیح کامل ویزا و انواع ویزا - تفاوت ویزا با گرین کارت "
شهروندی که قصد سفر به خارج از کشور رو داره ابتدا باید مجوز خروج از کشور یا همون پاسپورت و سپس ویزا و یا مجوز ورود به کشور میزبان رو تهیه کنه.
اگر قصد اقامت در مکانی خارج از مرزهای کشور خودتون رو دارین باید قبل از عزیمت به سفر دو تا از مدارکتونو تهیه کنین، این دو مدرک همون پاسپورت و ویزا هستن
در مقاله قبلی در مورد پاسپورت و مدارک لازم برای دریافت آن به طور کامل شرح دادیم، تو این مطلب از توتک سفر به طور کامل در مورد اینکه ویزا چیه و چطور باید تهیه اش کنیم راهنماییتون میکنیم.
منظور از ویزا یا روادید چیست ؟
اگر قصد دارین خارج از کشور ایران به سفر، تحصیل، کار، زندگی و ... بپردازین و اقامت داشته باشین باید از طرف اداره مهاجرت کشور مورد نظرتون اجازه اش صادر بشه و کشور مقصد با درخواست ورود، خروج و اقامت شما موافقت کرده باشن.
در حقیقت ویزا یا روادید، تاییدیه ای درج شده در پاسپورت است، از طرف کشوری که قصد اقامت در اون مکان رو دارین و به صورت رسمی برای شما صادر میشه، و قانونا به شما اجازه ورود، خروج، عبور و یا اقامت به مدت معینی همراه با شرایط معینی رو که در اداره مهاجرت ثبت شده رو میده و ممکنه طبق صلاح دید مامور مهاجرت در هر زمانی لغو بشه.
ویزا یا معادل فارسی اون روادید به چند دسته تقسیم میشه که با توجه به ویزای صادر شده کشور میزبان، شخص دارای حقوق اقامتی متفاوتیه.
اساسا ویزا به صورت مهر و یا قالبا به صورت لیبل یا برچسب در صفحات مشخصی از پاسپورتتون درج میشه، و یا برای بعضی از کشورها به صورت یه سند چاپی که بهش ویزای الکترونیکی گفته میشه ارائه میشه.
انواع ویزا ؟؟
ویزا ها باتوجه به هدفتون از سفر متفاوته، به طور کلی روادید به دو دسته ویزای مهاجراتی و ویزای غیر مهاجرتی تقسیم میشه،
ویزای مهاجرتی مختص افرادی هستش که قصد دارند به مدت طولانی در کشور میزبان اقامت داشته باشند و ویزا غیر مهاجرتی یا همون ویزای توریستی که دارندگان این روادید، به صورت محدود و برای مدت معینی و صرفا جهت بازدید و تفریح حق اقامت دارند. با این تعاریف به طور کامل متوجه میشیم که اخذ ویزا یکی از مهم ترین مراحل سفر یا اقامت در خارج از کشور محسوب میشه. که پایین تر به طورکامل و جامع هر دو نوع ویزا رو بررسی کردیم
ویزای توریستی یا غیر مهاجرتی :
اگر شما قصد دارین که صرفا جهت تفریح و بازدید به کشوری سفر کنین میتونین درخواست ویزای توریستی کشور مورد نظرتونو بدین که نسبت به سایر ویزا ها با هزینه کمتر و در مدت زمان کمی میتونین دریافت کنین. که با توجه به مقصد مورد نظرتون شرایط دریافت متفاوتی داره و مشخص میکنه که نهایتا تا چند روز میتونین اقامت داشته باشین. البته که در مورد ویزا، مخصوصا توریستی، یه سری از کشورها بین خودشون توافقنامه ای تحت عنوان توافق نامه لغو روادید امضا میکنن که در اون صورت شما میتونین تنها با داشتن پاسپورت(شناسنامه جهانی) سفر کنین.
ویزای مهاجرتی انواع مختلفی نظیر تحصیلی و دانشجویی، کار و کاریابی، سرمایه گذاری، ویزای ازدواج و ویزای تولد و انواع دیگر روادیدها رو که معمولا منجر به اقامتی بالای سه ماه میشه رو شامل میشه
ویزای تحصیلی و دانشجویی (Educational visa):
مهاجرت با ویزای تحصیلی یعنی یه نفر پذیرش دانشگاهی در یه کشوری میگیره و صرفا برای درس خوندن در اون کشور بهش ویزا میدن. که به دو روش میشه براش اقدام کرد:
1. اول اینکه انقدری پول داشته باشین که بتونین از پس مخارج شهریه دانشگاه و خونه و غذا و کلا هزینه زندگی درکشور مورد نظر بربیاین و یا ...
2. انقدر درستون خوب باشه که دانشگاه راضی بشه شهریه دانشگاهی و هزینه خونه و غذا روبده و به شما، به چشم منبع علمی نگاه کنه.
خوب، کسایی که جزو دسته اول محسوب میشن به هر دانشگاه و رشته ای میتونن ورود پیدا کنن که از طریق پرداخت شهریه خیلی زیاد به کمپ های زیر مجموعه وارد میشن و برای دانشگاه درآمد زایی میکنن و مدرک دانشگاهیشونو کسب میکنن.
و از اونجایی که تلاش کشورهای جهان اولی برای ارتقا و تولید علمه و دانشگاه ها قصد دارن جایگاه علمی خودش رو بالا ببرن اعلام میکنن کسایی که درسخون و کوشا هستن، ما ازتون با پرداخت شهریه و تامین هزینه های زندگی حمایت میکنیم تا شما در مسیر علم قرار بگیرین به خاطر همین تعداد بورسیه ها در مقطع دکترا و پست داک بالاتره.
ویزای تحصیلی به محصل این اجازه رو میده که به مدت حداقل 12 ماه در خارج از کشور خودش به تحصیل بپردازه، برای دریافت این ویزا ابتدا باید مقصد و رشته مورد نظرتونو انتخاب کنین و در مورد مدارک مورد نیاز و هزینه های اخذ ویزا، تحصیل و زندگی اطلاعات لازم رو کسب کنید. در هر صورت برای اخذ ویزا اول باید نامه تاییدیه دانشگاه رو، کسب کنین و سپس به سفارت مورد نظر مراجعه کنین.
و ویزای دانشجویی صرفا به محصلانی که در کشور خودشون مشغول تحصیل هستند
ویزای کار و کاریابی :
یکی از راه های محبوب مهاجرت و اقامت در کشور میزبان، اخذ ویزای کاریه، که به دلیل داشتن درآمد از ابتدای ورود و همچنین امکان اخذ اقامت دائم درکشور مورد نظر، خواهان زیادی داره. ویزاهای کاری متعددی وجود داره که بستگی به ماهیت کار و مدت اقامت داره. در حال حاضر هر کشوری فرآیند متفاوتی رو برای اخذ ویزای کاری خودش داره که مهم ترین فاکتور تمامی کشورها حرفه ای بودن افراد واجد شرایط در زمینه ای هستش که میخوان اشتغال داشته باشن، ویزای کاری برای حداکثر 4 سال صادر میشه. ولی خوب یه نکته ای هم وجود داره، گرفتن ویزای کاری نسبت به ویزای دانشجویی سختی هایی داره، چون ابتدا شرکت ها باید تا سه ماه آگهی درخواست نیروی کاریشونو در کشور خودشون درج کنن و اگر در این 3 ماه نتونستن نیروی داخلی جذب کنن تایید کنن که نیروی مقیم کشور نیست، و اونوقته که رزومه شما مورد بررسی قرار میگیره.
و اگر شما دعوتنامه کاری از کارفرمای خارجی ندارین میتونین از طریق ویزای دیگه ای با نام ویزای جستجوی کار اقدام کنین
ویزای جستجوی کار :
با اخذ ویزای جستجوی کار (که اصطلاحا بهش جاب سیکر (Job Seeker) هم گفته میشه)، تا 6 ماه وقت دارین که شغل مناسب خودتون رو پیدا کنین و در صورتی که با کارفرما به توافق رسیدین ویزای جستجوی کار رو به ویزای کاری تبدیل میکنین. مهمترین فاکتورهای ویزای جستجوی کار تسلط و داشتن زبان انگلیسی و آشنایی با زبان کشور مورد نظر - داشتن مدرک دانشگاهی - سابقه شغلی مرتبط و داشتن بیمه که اجباری نیست ولی خوبه که داشته باشین
ویزای تعطیل کاری :
ویزای تعطیل کاری به کسانی تعلق میگیره که قصد دارن برای مدت طولانی در یک کشوری سفر کنن و در مدت اقامتشون اشتغال موقت در کشور میزبان داشته باشن، در حقیقت قصد دارن تعطیلات طولانی همراه با کار داشته باشن. برنامه تعطیلات کاری شامل همه کشورها نمیشه و محبوب ترین کشور برای دریافت این ویزا، کشور استرالیاست که چنین برنامه ای داره
ویزای ترانزیت یا فرودگاهی :
ویزای ترانزیت یا فرودگاهی رو کسانی باید تهیه کنن که برای رسیدن به کشور یا مقصد مورد نظرشون پرواز مستقیمی از کشور خودشون وجود نداره به همین دلیل باید به فرودگاهی مراجعه کنه که بتونه از اونجا به مقصدش برسه، حالا از اون جایی که برای چند ساعتی معمولا باید در فرودگاه و خاک کشور دیگه ای تا پرواز آینده اش به مقصد مورد نظر صبر کنه باید ویزایی تحت عنوان ویزای ترانزیت یا فرودگاهی رو تهیه کنه
ویزای تجاری و سرمایه گذاری :
ویزای تجاری به مسافر این اجازه رو میده که وارد کشور میزبان بشه و بدون ورود به بازار کار وارد فعالیت های تجاری بشه، اگه بخوام در یه مثالی واضحتر بگیم خدمتتون، فرض کنین که قصد دارین در یک کنفرانس مهم تجاری در حیطه کاریتون شرکت کنین و یا به عنوان نماینده شرکتی که مشغول به کارین برای انجام امور تجاری و ... سفر کنین. بازدید کننده باید ثابت کنه که درآمدی از کشور دریافت نمیکنه وصرفا یه دیدار تجاریه
یکی محبوبترین و سریعترین روش های مهاجرت برای کسانی که قصد دارن اقامت خانوادگی کشور مورد نظرشونو به دست بیارن و سرمایه بالایی دارن، اخذ ویزای سرمایه گذاری هستش. این مفهوم جدید هستش و از سال 2006 یه سری از کشور ها به منظور جذب سرمایه های خارجی و توسعه طرح های کسب و کار مردم با ارائه دادن حق اقامت و شهروندی به متقاضیانی که شرایطشو دارن بهشون ویزای سرمایه گذاری اعطا میکنن که ازش به عنوان ویزای طلایی هم یاد میکنن.
کسایی که قصد دارن ویزای طلایی بگیرن باید برای دریافت این ویزا علاوه بر حداقل سرمایه مورد نیاز برای هر کشور که متفاوته باید یه سری شرایط داشته باشن نظیر اثبات توانایی برای مدیریت کسب وکار - سابقه مدیریت و تحصیلات مرتبط و یه سری موارد مهم دیگه که در مقاله دیگه ای کامل براتون شرح میدیدم.
ویزای همسر :
ویزای همسر به کسانی که قصد دارن همسر خودشونو در کشور دیگه ای ملاقات کنن اعطا میشه
سوال: آیا برای سفر به تمامی کشورها نیاز به ویزا داریم؟؟
پروسه اخذ ویزا بستگی به روابط خوب سیاسی و تجاری کشورها با هم داره، اکثرا وقتی روابط دوکشور به خوبی پیش میره توافق نامه ای تحت عنوان لغو روادید بین دو کشور بسته میشه و با توجه به قوانین درج شده، شهروندای دو کشور میتونن بدون دریافت ویزا و فقط با داشتن پاسپورت (که برای هر سفر خارجی الزامیه) سفر کنن.
و یا برای سفر به یه سری از کشورها مثل آذربایجان شما میتونین در همون فرودگاه ویزاتونو با پرداخت مبلغ مشخصی دریافت کنین.
نکته: یه مورد مهم دیگه که بهتره همین جا بهش بپردازیم اینه که، هرساله با توجه به رتبه بندی پاسپورت کشورها در سایت رسمی موسسه هنلی مشخص میشه که به چه کشورهایی می تونیم بدون ویزا و یا با ویزای فرودگاهی وارد شیم .
در حال حاضر امسال(یعنی سال 1399) ایران به 41 کشور میتونه بدون ویزا و یا با ویزای فرودگاهی سفر کنه.
کشورهای آسیایی بدون ویزا برای ایرانیان همراه با مدت اقامت مجاز در سال 99:
ترکیه (90 روز) - ارمنستان (90 روز) - گرجستان (45 روز) - مالزی (14 روز) - قطر
پ.ن: برای اطلاع از سایر کشورها بدون ویزا به سایت هنلی مراجعه کنین و کشور ایران رو انتخاب کنین، کشورهایی که روبروشون علامت ستاره وجود داره نشون دهنده اینه که باید ویزاشونو در فرودگاه مقصد تهیه کنین.
چه زمانی به ویزا نیاز دارم و باید براش اقدام کنم؟؟
نیاز به دریافت ویزا بستگی به کشوری که مقصدتونه داره، اگر ایران با کشور مقصد شما توافقنامه ویزا داشته باشه در اون صورت نیازی به ویزا نیست و اگر توافقنامه ای نداره بهتره قبل از رزرو پرواز و ... برای دریافت ویزا اقدام کنین و بعد از صدور ویزا به سفرتون بپردازین.
برای دریافت ویزا باید چی کار کنیم؟؟
اولین قدم برای اخذ ویزا مشخص کردن هدفتون از سفر و مقصدتونه
ویزاها با توجه به هدف شما به چند دسته توریستی، تحصیلی، کاری، مهاجرت و... تقسیم میشه.
و همچنین هر کشوری قوانین و سیاست های مخصوص به خودش رو برای پذیرش توریست و یا مهاجر داره.
سپس شما میتونین به سفارت یا کنسولگری کشور مورد نظرتون برین و فرم درخواست ویزا رو با توجه به مدارک خواسته شده تحویل کنسولگری بدین.