عضویت در خبرنامه

سیستم پکیج همکاران

تبدیل تاریخ

آرامگاه فردوسی
عکس اول آرامگاه فردوسی عکس دوم آرامگاه فردوسی

حكيم ابوالقاسم فردوسي بزرگترين شاعر حماسه سراي ايران در سال 1329 هجري در قريه (پاژ) توس متولد شد ، ‌و در سال 411 يا 416 ه.ق بدرود حيات گفت ، ‌و غريبانه در گوشه باغ خود به خاك سپرده شد . باغ حكيم توس در دروازه شرقي تابران ، ‌يعني «دروازه رزان» واقع بود از آن پس دوستداران شاعر پيوسته گور وي را زيارت كرده و در نوشته هاي خود از آن خبر داده اند .
بناي كهن آرامگاه فردوسي تا زمان حكومت قاجار نيز بر پا بود ، ‌آنگاه گروهي از بزرگان خراسان آن را تعمير و تجديد عمارت كردند  ."انجمن آثار ملي" در سال 1305 هجري شمسي به عنوان اولين اقدام ، ‌احداث آرامگاه جديد فردوسي را وجهه همت قرار داد . اين بناي با شكوه كه با الهام از مقبره كوروش در «پاسارگاد» طراحي شده بود به سال 1313 به پايان رسيد و هم زمان با اولين كنگره جهاني بزرگداشت فردوسي در همان سال افتتاح شد ولي متاسفانه همه اصول فني در اين بنا مراعات نشده بود و در نتيجه پايه هاي آن شروع به نشست كرد .
در سال 1343 بناي قبلي برچيده شد و ساختمان آرامگاه با همان ظاهر پيشين اما عميق تر و وسيع تر بازسازي ، و در سال 1347 افتتاح گرديد . آرامگاه اين شاعر بزرگ و نامي در دل شهر تابران توس واقع در 24 كيلومتري شمال غربي مشهد در مسير جاده مشهد - قوچان واقع شده است . ارسلان جاذب يكي از دو سردار مشهور و دلاور سلطان محمود غزنوي بود كه از همان ابتداي سلطنت وي والي و سپهسالار توس شد .
ارسلان در مدخل جنوبي دشت توس در محلي به نام «سنگ بست» كه بر سر چهارراه استراتژيك نيشابور به هرات و توس و سرخس و مرو قرار دارد ، ‌رباطي ساخت و در ميان همان رباط «گورجايي» براي خويش ساخته بود . او در حدود سال 419 تا 420 كه در گذشت در همان محل مدفون گشت . بناي گور ارسلان يكي از معدود ابنيه بر جا مانده از عصر غزنويان در ايران است  .